top of page

De Kaaskaart

 

Dit gaat zeker 

 

niet over KAAS 

Het gaat nooit over kaas

Zo! Als je hier bent aanbeland heb je waarschijnlijk een kaaskaart in handen gekregen of ervan gehoord. De kaaskaart is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren over de indirecte manier waarop we vaak met elkaar communiceren. Dit geldt zowel binnen organisaties, relaties, als voor de wijze waarop we met onszelf communiceren. Op de rest van deze website lees je alles over wat ik doe om mijn bijdrage te leveren aan een wereld waarin iedereen zijn of haar meest waardevolle bijdrage levert, door volledig zichzelf te zijn. 

​De kaaskaart... waar komt die bijzondere naam nu toch vandaan? Dat zal ik je uitleggen. Een hele tijd geleden stond ik in de rij bij de kaasboer. Voor mij stonden twee zussen. Samen probeerde ze tot de beslissing te komen of ze jonge of belegen kaas wilde voor op de broodjes die ze zojuist gekocht hadden. Wat er vervolgens gebeurde heb ik vol belangstelling aangehoord. Er ontstond een pittige discussie, waarin onder andere de volgende uitspraken werden gedaan:

​"We moeten altijd nemen wat jij lekker vindt! Das wat vroeger al en nu nog steeds."

​"Jij denkt altijd alleen maar aan jezelf."

​"Jij gunt mij gewoon helemaal niets."

​"Altijd als ik ergens van hou, probeer jij het mij af te nemen."

 

​Ik denk dat ik je niet hoef uit te leggen dat dit gesprek zeker niet over kaas ging. Dit ging over oude pijn, je niet gezien en gehoord voelen, onzekerheid en wederzijds respect. Wat was echter het eindresultaat... dat ze samen boos weggelopen zijn en uiteindelijk waarschijnlijk een droog broodje hebben gegeten. 

​In deze situatie ontstond het idee voor de kaaskaart. Want eigenlijk voeren we zo goed als al onze discussies over 'kaas'. Zelden bespreken we wat we echt voelen of willen. Daardoor hebben we veel moeite om erachter te komen en uit te spreken wie we zijn en wat we nu werkelijk willen. Daar wil Plek voor Gesprek verandering in brengen met de kaaskaart.

Het is echter niet makkelijk en vooral ook spannend om uit te zoomen in een discussie die je zelf voert of in te breken in een discussie van anderen en op te roepen tot begrip en verbinding. Daar kan je vanaf nu de kaaskaart voor gebruiken. Hoe dat werkt lees je op de achterkant van de kaaskaart.

 

Wanneer je nu alvast mijn nieuwe boek, 'Het gaat nooit over kaas' bestelt, dat in januari 2021 is uitgekomen, dan krijg je er de kaaskaart als boeklegger gratis bij.  

Workshop: Het gaat nooit over kaas!

Open, oprechte en eerlijke communicatie is een belangrijke voorwaarde voor een vruchtbare verbinding tussen mensen. Er zijn al vele trainingen en workshops over communicatie en hoe je deze het beste kunt laten verlopen. Deze workshop is anders. Deze workshop gaat niet zozeer over hoe je moet communiceren en de technieken daarachter, maar veel meer over WAT je communiceert en WAAROM. Kaas staat voor het onderwerp dat we bespreken, maar waar het eigenlijk een laag dieper niet over gaat. Vaak wanneer twee mensen met elkaar in discussie, onderhandeling of gesprek zijn, dan gaat het over praktische zaken, in plaats van waar het werkelijk over gaat.

Denk hierbij aan iets praktisch als een kopje dat op de aanrecht is blijven staan of een licht dat de hele nacht heeft aangestaan, maar ook grotere thema's als financiële vergoedingen en overwerken. Vaak komt de frustratie werkelijk voort uit het feit dat iemand zich bijvoorbeeld niet gewaardeerd of serieus genomen voelt. Daar zou het gesprek eigenlijk over moeten gaan.

  

Pas wanneer je op dit niveau met elkaar communiceert, lopen gesprekken soepel en kan je elkaar zien en echt verstaan. Dit is daarom dan ook een cruciale vaardigheid binnen organisaties. Tijdens deze workshop gaan we middels een heldere oefeningen aan de slag om de deelnemers het verschil te laten voelen tussen communicatie die over “kaas” gaat en communicatie die over de daadwerkelijke behoefte of emotie gaat. Dit doen we door in beweging te komen en verschillende opstellingen aan te nemen.

De duur van deze workshop is 3 uur voor maximaal 10 deelnemers.

Daarnaast krijgt iedere deelnemer uiteraard ook de kaaskaart mee naar huis.

bottom of page