top of page
  • Foto van schrijverWouter Melkert

Verwonderwaardigen #8 - Irritatie


In de mini column van deze week gaan we het hebben over… irritatie. Vervelend he… al die mensen die jou irriteren. Als ze daar nou eens mee zouden stoppen, dan was jouw leven een heel stuk leuker. Zo werkt het helaas niet. En sterker nog, alles wat jou irriteert is enorm waardevol. Een van de 17 inzichten van MindsetPRO is: ‘Irritatie is jouw leermeester.’ Irritatie kan namelijk drie dingen betekenen en alle drie zijn ze nuttig.


Als eerste kan irritatie een signaal zijn dat de ander gedrag vertoont dat jij zelf ook vaak vertoont, maar afwijst bij jezelf. Bijvoorbeeld dat je ‘te veel’ praat.


Als tweede kan irritatie betekenen dat de ander gedrag vertoont of een vaardigheid inzet waar jij nog niet zo goed bij kan en je dit lastig vindt. Dit noemen we eigenlijk gewoon afgunst.


Als derde kan het zijn dat het gedrag van de ander jou uitnodigt om zelf iets te doen wat je nog niet zo goed kan en het daarom weerstand oproept. ‘Wanneer de ander niet zo dramt, dan hoef ik mijn grenzen niet aan te geven.’


Het belangrijkste is dat je vanaf nu erkent dat je van ieder irritatie iets kan leren!

Comentarios


bottom of page