top of page
  • Foto van schrijverWouter Melkert

Verwonderwaardigen #43 - Luisteren


In de mini column van deze week gaan we het hebben over… luisteren. Luisteren waarnaar? Luisteren kan op verschillende niveaus. Luisteren naar de mensen om je heen, naar muziek, maar ook naar jezelf of jouw intuïtie. Het belangrijkste ingrediënt van luisteren is oprechte aandacht. Hoevaak luister je met volle aandacht naar de muziek die je mooi vind? Hoor je de verschillende noten? Hoor je de boodschap die de artiest of componist wil vertellen?


Hoevaak luister je naar wat de mensen om je heen werkelijk zeggen? Wat is de vraag die iemand werkelijk stelt? Wordt er werkelijk bedoeld wat met de woorden uitgesproken is? Er wordt zoveel vertelt, maar slechts zelden wat men werkelijk bedoelt. Alleen de zeer aandachtige luisteraar kan deze kleine aanwijzingen horen en voelen.


Deze fluisterende boodschappen krijgen we ook van binnenuit. Het is het ongemakkelijke gevoel na een op het eerste gezicht luchtig gesprek. Het is de spanning die je kan waarnemen in een ruimte. Het is de kriebel in je buik wanneer je iets gaat doen wat nieuw en nog een beetje eng is. Ons innerlijke kind communiceert niet met woorden, maar met signalen. Pas wanneer je volledig luistert kan je de waarheid horen.

Comments


bottom of page