top of page
  • Foto van schrijverWouter Melkert

Verwonderwaardigen #36 - Verdriet


In de mini column van deze week gaan we het hebben over… verdriet. Sommige emoties zien we als positief en anderen als negatief. Verdriet wordt door vele van ons als negatief ervaren. Ondanks dat het niet fijn is om verdriet te hebben, heeft het ook een duidelijke functie. Verdriet staat voor heling. Alleen door het verdriet dat bij een bepaalde situatie komt kijken volledig te omarmen kan de wond die erdoor ontstaan is helemaal helen. Vaak wanneer we iemand zien huilen, dan willen we deze persoon troosten. Hoe natuurlijk deze reactie ook is, je kan veel beter iets anders doen.


Nodig deze persoon uit om het verdriet volledig toe te laten en te laten zien. Want als het verdriet er mag zijn, dan kan haar helende werking optimaal effect hebben. Om je hierbij te helpen kan je altijd de afkorting HEAL in gedachten houden.


Herkennen van het feit dat je een gevoel of emotie ervaart, Erkennen waar dit gevoel door teweeg gebracht wordt, Accepteren dat de situatie is zoals deze is en Loslaten van de strijd met het gevoel en het ruimte geven om doorvoeld te worden.


Alleen wanneer het er mag zijn heeft verdriet ook iets moois.

Comments


bottom of page